Felvételi tájékoztató

VILÁGTRENDEKHEZ IGAZODÓ KORSZERŰ KÉPZÉS
 
Milyen elhelyezkedési lehetőségeim lesznek?
 
 
 
 
Táplálkozástudományi MSc fokozatot szerző szakemberek magas szintű táplálkozás- és élelmiszertudományi,  egészségügyi, dietetikai, módszertani, analitikai ismereteiket ötvözve az élelmiszerelőállítási, biztonsági, minőségbiztosítási, minőségirányítási ismereteikkel értékes munka elvégzésére lesznek alkalmasak a világszerte fokozódó igénynek megfelelően átalakuló élelmiszergyártásban, speciális élelmiszerek, étrendkiegészítők fejlesztésében, az Európai Uniós pályázati rendszerek által preferált innovatív kutató-fejlesztő (K+F) munka területén.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A legeredményesebb hallgatókat a Debreceni Egyetem doktori iskolái közül nyolcban szívesen látják, bekapcsolódhatnak a kutatómunkába, PhD fokozatot, doktori címet szerezhetnek, bővíthetik a kutató, oktató bázisunkat.   
 
 
 
 
 
 
 
 
                                     
 
   
  
 
 
  
Önálló és irányító munkaköröket láthatnak el az  egészségiparban, élelmiszeriparban, étrendkiegészítők fejlesztésében, az élelmezésben, kereskedelemben, államigazgatási területeken, fogyasztóvédelemben, élelmiszervizsgáló és felügyelő szervekben, az egészségnevelés és táplálkozási tanácsadás területén. Alkalmasak az élelmiszerbiztonsággal és toxikológiai vizsgálatokkal kapcsolatos jelenleg átalakulóban levő szabályozási rendszer kialakítására ágazatközi és társadalmi együttműködésben hazánkban és az Európai Unióban.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
A szak a tudományos alapokon nyugvó, széleskörű ismeretek nyújtásával, a végzett hallgatók ismeretterjesztő, táplálkozási tanácsadó tevékenységével hozzájárul a jelenleg számos téves ismereten alapuló táplálkozási szokás és a rengeteg ellenőrizetlen forrásból származó étrendkiegészítőkkel, élelmiszerekkel való visszaélés visszaszorításához. Elérhetjük a piaci kínálat egészséget nem károsító, sőt elősegítő átrendeződését. Az ennek megfelelő termelési-gazdasági-szolgáltató termelési láncban, termékfejlesztésben lehetnek résztvevők  a kikerülő hallgatók, mely folyamatosan növekvő keresletet jelent számukra.
 
 
 
 
 
 
A fejlett országok lakossága már most sokkal tudatosabban táplálkozik. Ha nem csatlakozunk ehhez a világtrendhez, hazánk lakosságának az ezekből az országokból kiszoruló, ott nagyobb mennyiségben eladhatatlan élelmiszerek maradnak, mely tovább rontja a jelenlegi nagyon kedvezőtlen népegészségügyi helyzetünket. Országunk, régiónk hagyományosan mezőgazdaságából él. Kitörési pont a gazdaság számára a minőségi élelmiszerek és alapanyagok termelése, funkcionális élelmiszerek, speciális, az egészségi állapotnak megfelelő élelmiszerek és étrendkiegészítők előállítása, mely munkaigényes, esetenként csak kis- és középvállalkozásokban megoldható technológiákat igényel. Exportképes termék hosszabb távon csak a minőségi, szellemi hozzáadott értékkel rendelkező áru lehet.
 
 
 
 
   
 
 
A táplálkozástudományi ismeretek felhasználása a komplementer medicina, a wellness- és gyógyturizmus területén, hazánk és térségünk hagyományos ágazatainak megújulását eredményezhetik. A szállodaipar bevételének növeléséhez elengedhetetlen lesz a korszerű és speciális táplálkozási igényeket kielégítő ellátás biztosításaAz Alföld élelmiszergyártói számára a K+F munka eredeti minőségi élelmiszer és funkcionális élelmiszer termékek megjelenítésével javítja hazánk és a régió versenyképességét.
 
 
 
Kik jelentkezhetnek?
 

 A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok

1.  Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az orvos- és egészségtudomány képzési területről az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló, dietetikus szakirányai, az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak védőnő, népegészségügyi ellenőr, valamint a dentálhigiénikus szakiránya, az agrár képzési területről az élelmiszermérnöki alapképzési szak, a természettudomány képzési területről a biológia alapképzési szak, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű ápoló, dietetikus, közegészségügyi- járványügyi felügyelő, védőnő, élelmiszer-technológus mérnöki, biológiatanári, biológus laboratóriumi operátor alapképzési szakok.

2. Meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: a sporttudomány képzési területről a humánkineziológia, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szak egészségfejlesztés specializációja, az agár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a kertészmérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a természettudomány képzési területről a kémia, a műszaki képzési területről a biomérnöki, a környezetmérnöki alapképzési szak.

3. Meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

 

A mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei

A mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 50 kredit az alábbi területekről:

- természet- és egészségtudományi ismeretek (biológia, sejtbiológia, mikrobiológia, genetika, kémia, biokémia, anatómia)területéről 40 kredit;

- agrártudományi és gazdasági ismeretek (élelmiszerkémia, élelmiszeripari alapműveletek, gazdasági-gazdálkodási ismeretek) területéről 10 kredit.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 40 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.