Gyakorlati útmutató felvételizőknek

Gyakorlati útmutató felvételizőknek
 
 
A TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI MESTERKÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK
Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar
 
Képz.
szint
Munka-
rend
Fin.
forma
Választható  szak Költségtérítés (félév) Képz. idő
(félév)
Irányszám
min. < max.
Személyes megjelenést igénylő vizsgaformák Képz.
terület
M N A táplálkozás- tudományi támogatott 4    5< 15 felvételi elbeszélgetés (szóbeli) ORVOS
M N K táplálkozás- tudományi 400 000 Ft 4 ORVOS
 

Képzési terület: orvos- és egészségtudományi

 

A felvételi elbeszélgetés időpontja: 2020. június 23.   DE Oktatási Központ 306. terem
                                                                                         (Debrecen, Nagyerdei krt. 94.)
 
A felvételi szakmai elbeszélgetés témakörei:
 
Fehérjék felépítése, jellemzői, biológiai jelentőségük
Enzimek, mint biokatalizátorok, az enzimműködés általános jellemzői
Szénhidrátok felépítése, jellemzői, biológiai jelentőségük
Zsírok felépítése, jellemzői, biológiai jelentőségük
Nukleinsavak felépítése, jellemzői, biológiai jelentőségük
Az emberi vagy állati szervezetek morfológiai felépítése
Zsigeri szervek elhelyezkedése, anatómiai kapcsolatai
Az előző diplomájának vagy munkakörének megfelelő,
a táplálkozástudománnyal kapcsolatos szabadon választott témakör
 
Ajánlott irodalom:
Ádám Veronika: Orvosi biokémia, Semmelweis kiadó,
Tarsoly Emil: Funkcionális anatómia, Medicina Kiadó,
Tarsoly Emil: Funkcionális anatómia, pszichológusok számára, Edge Kft
Bármilyen más, a témának megfelelő szakmai könyv
 
 
A JELENTKEZÉSI LAPOT ÉS A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ DOKUMENTUMMÁSOLATOKAT a felvi.hu felvételi eljárásra vonatkozó tájékoztatója szerint kell benyújtani.
 
Csatolandó dokumentumok
1. A jelentkezési határidőt követően az előzetes kreditelfogadási határozat elkészítéséhez a Tanulmányi Osztályra el kell juttatnia eddig teljesített tárgyainak listáját, szakirányának/specializációjának igazolását (ha volt ilyen a képzésén) oklevelét (ha már megszerezte).

2. A felvételi vizsgára hoznia kell:

  • személyazonosításra alkalmas fényképes igazolványát
  • aláírt motivációs levelét és önéletrajzát
  • eredeti oklevelét (ha már megszerezte)
  • Tanulmányi Osztály által hitelesített oklevélmásolatot, vagy igazolást a záróvizsgájáról és az oklevél eredményéről (ha a felvételi vizsga időpontjáig még nem vette át az oklevelét)
  • eredeti nyelvizsga bizonyítvány(ai)t
  • a többletpontok bizonyítására szolgáló eredeti dokumentumokat

Felvételi pontok számítása

 
Mesterképzés felvételi eljárása során legfeljebb 100 pont szerezhető, mely tartalmazza a többletpontokat is. Előnyben részesítés címén a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben meghatározott, de legfeljebb 10 többletpontot adhatnak.
 
Táplálkozástudományi mesterképzés (nappali tagozat) pontszámítása:

felvételi elbeszélgetés (szóbeli): 40 pont
oklevél minősítése alapján: 50 pont

többletpontok alapján : legfeljebb 10 pont
 

 
Kik jelentkezhetnek?
 

 

A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok

1.  Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az orvos- és egészségtudomány képzési területről az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló, dietetikus szakirányai, az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak védőnő, népegészségügyi ellenőr, valamint a dentálhigiénikus szakiránya, az agrár képzési területről az élelmiszermérnöki alapképzési szak, a természettudomány képzési területről a biológia alapképzési szak, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű ápoló, dietetikus, közegészségügyi- járványügyi felügyelő, védőnő, élelmiszer-technológus mérnöki, biológiatanári, biológus laboratóriumi operátor alapképzési szakok.

2. Meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: a sporttudomány képzési területről a humánkineziológia, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szak egészségfejlesztés specializációja, az agár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a kertészmérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a természettudomány képzési területről a kémia, a műszaki képzési területről a biomérnöki, a környezetmérnöki alapképzési szak.

3. Meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

 

A mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei

A mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 50 kredit az alábbi területekről:

- természet- és egészségtudományi ismeretek (biológia, sejtbiológia, mikrobiológia, genetika, kémia, biokémia, anatómia) területéről 40 kredit;

- agrártudományi és gazdasági ismeretek (élelmiszerkémia, élelmiszeripari alapműveletek, gazdasági-gazdálkodási ismeretek) területéről 10 kredit.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 40 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.

 

Általános információk: felvi.hu
 
További tájékoztatás kapható a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tanulmányi Osztályán:
Pásztori Anna Mária

      E-mail: pasztori.anna@med.unideb.hu
      Tel: (52) 258-025
      Postacím: 4032 Debrecen Nagyerdei krt. 94.
 

Speciális, szakmai kérdésekben fordulhatnak a szakvezető-helyetteshez: 
Dr. Bánáti Diána, egyetemi tanár
      E-mail: banati.diana@unideb.hu
     

 

- DE Általános Orvostudományi Kar Tanulmányi Osztály
Karcza Anikó tanulmányi ügyintéző
E-mail: akarcza@med.unideb.hu
Pásztori Anna Mária tanulmányi ügyintéző
E-mail: pasztori.anna@med.unideb.hu
Fax: (52) 255-001
Levelezési cím:
DE ÁOK Tanulmányi Osztály 4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 94.